Kuolemajärven kotisivut

Kuolemajärveläinen
Verkkolehti


Tällä sivulla julkaisemme uutisia, artikkeleita ja tarinoita ympäri vuoden


90 vuotta sitten:
Aikamies ja Aunus 1919 ja muita kohtaloita Kuolemajärvellä

"Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa / yks' suuri on Suomen valta."
Heikki Nurmio 1917, Jääkärin marssin alkuperäiset sanat.

Bolshevikkien kaapattua vallan Venäjällä marraskuussa 1917 alkoi siellä sisällissota, joka mahdollisti suomalaisten aloittamat heimosodat ja Itä-Karjalan retket vapaussodan jälkeen. Tunnetuin näistä Itä-Karjalan retkistä on Aunuksen retki, joka alkoi 90 vuotta sitten keväällä 1919 kestäen Rajakonnun miehitykseen maaliskuulle 1920.
Tarkoituksena oli vapauttaa rajan takaiset heimokansat Neuvosto-Venäjästä ja taistella bolshevismia vastaan. Tavoitteena oli myös ehkäistä Venäjälle paenneiden punaisten suomalaisten mahdollinen uusi vallankaappausyritys. Lisäksi Aunus tarjosi suomalaiselle metsäteollisuudelle raaka-aineita ja vastaitsenäistyneelle maalle valtaa ja kunniaa.

Aunuksen retkelle osallistui 132 jääkäriä päällystötehtävissä ja n. 4500 vapaaehtoista värvättyä.

Nuoria värvättyjä

Asevelvollisuusiässä eli vuosina 1897 - 1898 syntyneitä ei saanut retkelle värvätä. Puolet värvätyistä oli täten vain 16 - 20-vuotiaita nuorukaisia. Monet heistä olivat karanneet kotoaan sotaan salaa vanhemmiltaan ja heidän sotilaskoulutuksensa oli tietenkin olematonta. Suureksi pettymyksekseen suomalaiset saivat todeta itse aunukselaisia liittyneen heidän joukkoihinsa odotettua vähemmän, vain n. 2000 miestä.

Aunuksen retki menestyi aluksi hyvin, mutta saavutettuja asemia ei kuitenkaan kyetty kauan pitämään. Vähäiset joukot ja reservin puute käänsivät hyökkäyssodan pian vetäytymiseksi. Huolto ja varusteet olivat kehnoja, pääasiallisena ravintona olivat säilötyt sardiinit ja aunukselaisilta takavarikoidut ja varastetut ruokatarpeet. Kuolleiden määrä kasvoi korkeaksi surkean lääkintähuollon vuoksi.

Sota oli myös raakaa. Ohjeena oli teloittaa heti punaiset suomalaiset maanpettureina ja samanlaisen kohtelun saivat myös bolshevikkien puolella taistelleet aunukselaiset ja venäläiset. Ihanteet olivat kaukana myös vihollisen puolella, jossa vankeja kidutettiin ja jopa ihmissyöntiä ilmeni.

Myös Kuolemajärveltä värvättiin nuoria miehiä Aunuksen retkelle. Yksi heistä oli Konsta Aikamies Seivästöltä ja hänen osallisuudestaan sotaan saamme lukea pienen katkelman Juha Vahtolan teoksessa Nuorukaisten sota. Näin kirjassa kerrotaan:

Konsta Aikamies

Rajakonnun mailla Kaivannon kylän valtaaminen aloitettiin uudelleen tykistön saavuttua sinne illalla 29.9.1919. Kylä paloi poroksi tykistön tulittaessa sitä. Tämän jälkeen Suuronen miehineen hyökkäsi sinne ajaen punaiset tiehensä. Aamulla 30.9. vihollinen valtasi kylän takaisin, mutta suomalaiset tekivät taas vastahyökkäyksen ja ajoivat punaiset pois. Samalla tavalla jatkui seuraavina päivinä ajoittain kiivas taistelu Kaivannon kylän omistuksesta. Monet haavoittuivat taisteluissa, mutta "vasta" 4.10. kaatui ensimmäinen sotilas valkoisten puolelta: 16-vuotias "veteraanisotilas" Konsta Aikamies Seivästöltä. Lopulta Kaivannon rauniokylä jäi punaisille, joka piti siellä 30 miehen vahvuista etuvartiota. Varsinaisesti vihollinen asettui kauempana olevaan Kaukojärven kylään. Seuraavina viikkoina oli alueella vain "tavanmukaista laukaustenvaihtoa" ja partiointia.

Kirjassa kerrotaan Konsta Aikamiehen kaatumisen olleen kirvelevä tappio komppanialle. Aikamies oli 16-vuotias, vilkas, käytökseltään ja ulkonäöltäänkin persoonallinen karjalaispoika, joka oli saavuttanut kuuluisuutta sanavalmiudellaan. Hän oli sotinut urheasti Karjalaisessa Pataljoonassa ja edennyt ryhmänjohtajaksi. Kun masentava perääntymisvaihe oli edessä, oli hän uusinut sopimuksensa. Vääpeli Paavilaisen päiväkirjassa on hänestä useita tarinoita. Yksi näistä tarinoista on kuvaus siitä, miten komppanianpäällikkö Paavilainen lähetti Aikamiehen ryhmineen tiedusteluretkelle turvatakseen komppanian etenemisen. Tällä kerralla Konsta Aikamies eksyi täydellisesti sankassa metsässä. Elävällä kannakselaismurteellaan hän antoi Paavilaiselle seuraavan raportin:

Konstan kertomaa

" Ku mie kulin siell mehäs, ni mie tulin sellasel pikkasel aukiil. Mie mänin siit aukiist ylj ja tulin siihe toisel puolel olovaa mehtää. Siin olj nii paljo puskii, ettei paljo etteesä nähny ja sillo mie huomasin, et siin oljki aita iha miun iäressäin ja et aijan takan olj ukkoloi ketjus vaik kui paljo. Ne olj kaik toisenne päi ku mistä mie tulin ja ne olj nii ryssän näkösii, et mie aattelin et nuo on ihan vissist punaisii. Mie huusin niil, et ´ketä työ uotta?` Ja sillo yks sano niist selväl venähen kielel jot ´Höö! `

Sillo mie läksin painamaa miehilöinein minkä kerkisin, mut ei myö pitkäl päästy ko meijän peräst ruvettiin ampumaa. Myö eiku ketjuu ja ammuttii minkä lie ammuttu ja sit taas lähettii, mut ne jaakas konekivääril meitä kolm kilometrii - ja sit yks miehist äläht ja kaatu ku se kuolj - myö juostii karkuun nii ettei ennättänny kattomaa mite sil miehel käi."

Jouko Vahtola kertoo kirjassaan edelleen, miten asian laita todella oli. Aikamies oli tehnyt metsässä ympyrän ja tullut pitkin Säpsäjoen rantaan vedetyn oman komppanian muodostaman ketjun taakse. Hän oli luullut omia miehiä vihollisiksi ja lähtenyt ryhmineen karkuun. Kun punaiset sitten samanaikaisesti alkoivat ampua joen takaa suomalaisia, sai ketjun taakse tullut Aikamiehen ryhmä tulituksesta osansa. Kertomuksen "kuollut mies" oli taas lyönyt varpaansa johonkin ja kaatunut ja jäänyt piileksimään metsään tullen vasta seuraavana päivänä yksikköönsä. Hän ei ollut jaksanut juosta samaa tahtia toisten kanssa vaan oli väsyneenä jäänyt jälkeen.

Tällaista siis saattoi sodassa sattua. Muutoin Konsta Aikamies mainitaan kelpo sotilaaksi, joka kaatui 4.10.1919 taistelun viime hetkillä Rajakonnun mailla. Suomalaiset joukot joutuivat alakynteen Kaivannon taisteluissa siksi, että sotilaiden määrä väheni miesten sitoumusten päättyessä. Retkikunnan johtaja majuri Talvela esitti 4.10. - siis samana päivänä, jolloin Konsta Aikamies kaatui - yleisesikunnalle, että koko retkikunta vetäytyisi Suomen rajan taakse turhan mieshukan välttämiseksi. Yleisesikunta ei kuitenkaan suostunut Talvelan esitykseen.
Näin siis kerrottiin Konsta Aikamiehen tarina teoksessa Nuorukaisten sota. Kirjan mukaan Aikamies kaatui 16-vuotiaana, mutta kirkonkirjojen mukaan hän oli syntynyt 27.7.1901, joten hän oli kuollessaan 18-vuotias.

Viljo Riikonen

Suomen sotasurma-tiedoston mukaan toinen Aunuksen retkellä kaatunut kuolemajärveläinen nuorukainen oli Viljo Riikonen (syntynyt 13.4.1899,kaatunut Vitelessä 16.5.1919). Hänet haudattiin Kuolemajärven kirkkomaahan, kuva haudasta löytyy Taas tulloo itku-teoksessa. Sotasurmatietojen mukaan Konsta Aikamiehen hautaustapa on tuntematon.

Konsta Aikamiehen vanhemmat olivat talollinen Johan Pietarinpoika Aikamies (1868 - 1911) ja Helena Adamintytär Rusi (synt. 1867) Seivästöltä. Heidän vanhimman poikansa Toivo Aikamiehen (synt. 15.1.1900) nimi löytyy myös Suomen sotasurmien luettelossa. Tiedoston mukaan Toivo Aikamies oli ollut sisällissodassa punaisten puolella kantaen asetta. Sodan melskeissä tämä 18-vuotias nuori mies mainitaan kadonneeksi vuonna 1918. Vaikka sotasurmatiedosto luokittelee hänet punaiseksi papiston antaman tilaston (PT) perusteella, oli Toivo kuitenkin sukulaisten ja naapurien käsityksen mukaan valkoisten puolella. Miehiä vietiin kapinan aikana myös pakolla punaisten joukkoihin. Eräs sukulainen on kertonut, että Toivo olisi ammuttu Humaljoen sillalla. Papiston tilasto (PT) syntyi vuonna 1919, kun seurakuntien kirkkoherrat kokosivat Tilastollisen päätoimiston pyynnöstä tietoja vuoden 1918 sodassa surmansa saaneista. Tiedot kerättiin standardisoidulle lomakkeelle. Kuolemajärven uusi kirkkoherra Kaarlo Reetrikki Sorri astui virkaansa vasta sisällissodan jälkeen 1918, eikä voida olettaa, että hän olisi heti tuntenut seurakuntansa asiat, joten Kuolemajärven tiedoissa saattaa olla paljon puutteita.


Erik Rusi

Sodan kahinoissa kuoli lisäksi Toivo ja Konsta Aikamiehen eno, äidin nuorempi veli Erik Adaminpoika Rusi (18.5.1875 - 20.4.1918). Sotasurmatiedoston mukaan hän olisi kantanut asetta punaisten puolella papiston antamien tietojen perusteella, mutta jälleen on syytä tarkastella asiaa myös paikkakuntalaisten antamien tietojen perusteella. Näiden mukaan punaiset olivat saaneet tuolloin kiinni kolme pakko-ottoja pakoilevaa seivästöläistä ja olivat kuljettamassa heitä asemalle kuulusteltaviksi viedäkseen heidät sieltä edelleen Kämärälle, joka oli punaisten "pesäpaikka". Miehet yrittivät aikalaisten kertoman mukaan samanaikaisesti pakoon. Kaksi heistä onnistui paeta, mutta Erik Rusi joutui ammutuksi, ei suinkaan vahingossa, vaan tarkoituksella. Myöhemmin Erik Rusin ruumis löydettiin isosta yhteishaudasta.

Edellä esitetyt tapaukset ovat vain muutamia esimerkkejä niistä surullisista tapahtumista, joita myös kuolemajärveläiset saivat kohdata sisällissodan ja sen jälkeisiltä ajoilta. 20-vuotiasta ylioppilasta Viljo Riikosta jäi suremaan kauppias Gabriel Riikosen perhe Iivanalasta. Erik Rusia jäi kaipaamaan puoliso Eeva Stina Junninen ja heidän 14-vuotias poikansa Abel. Seivästöläinen Aikamiehen perhe menetti sodissa 1918 - 1919 kaksi vanhinta poikaansa, nuorukaiset parhaassa iässään. Perheen isä oli kuollut jo seitsemisen vuotta aikaisemmin, nyt äiti jäi yksin huolehtimaan Toivon ja Konstan neljästä sisaruksesta. Tuskin pystymme kuvaamaan äidin surun määrää.
(Konsta Aikamiehen tarina on aiemmin esitetty Helsingin Kuolemajärvi-kerhossa 20.10.2004.)

Liisa Vihko

Lähteet:
Jouko Vahtola: Nuorukaisten sota. Suomen sotaretki Aunukseen 1919. Keuruu 1997.
Suomen sotasurmat 1914 - 1922, sotaoloissa surmansa saaneiden nimitiedosto.
Suomen sukuhistoriallisen seuran HisKi - Historiakirjojen hakuohjelma, Kuolemajärven kirkonkirjat.
Puhelinkeskustelu ja sähköposti Raili Tabermanin kanssa 27.7.2009.